Under träning är det viktigt att stabilisera sina rörelser. Ostabila lyft och bristande stöd ökar risken för skador. Om du dessutom lyfter tungt ökar risken mer ju tyngre vikt du lyfter.

Hur kan jag undvika skador?

Utöver risken för skador kommer du träna fel muskler om du inte kan stabilisera de musklerna som används. Det är enkelt att kompensera de svagare musklerna i kroppen med starkare muskler men detta resulterar i att du lyfter marklyft med ryggen istället för benen – något som kommer resultera i skador. För att veta exakt vilka muskler du ska använda vid marklyft eller andra övningar finns det flera lathundar och guider. Genom att veta vilka muskler som ska tränas under lyften kan du lätt justera din hållning för att undvika skador.

Genom att veta vilka muskler som är svagare eller håller tillbaka dig kan du använda träningsredskap som hjälper dig pressa dig själv längre. Dragremmar är ett träningsredskap som används för att tillåta dig att lyfta tyngre vikter än ditt grepp klarar. Ett annat exempel är lyftarbälten. Det är viktigt att skapa ett bra buktryck när du lyfter tunga vikter. Viktbältet ger extra stöd framifrån vilket hjälper dig att skapa ett högre tryck i buken.

Läs mer här för att se ett brett utbud av träningstillbehör.