På 1980-talet var det många som blev inspirerade av Rocky Balboas boxningsfighter, eller Jean-Claude van Dammes episka splits. Idag har serier som Cobra Kai och Baki Hanma återuppväckt intresset för kampsport. MMA har för övrigt seglat upp som en av de snabbast växande sporterna i världen.

Fördelar med kampsport

Att just kampsport blivit populärare än någonsin kan ha många orsaker. En förklaring är att idrotter som exempelvis taekwondo, boxning och karate innehåller disciplinära moment som är karaktärsutvecklande. En annan förklaring är att kampsporten är den ultimata träningsformen för såväl muskelbyggnad som uthållighet och kondition. Inte sällan hör man dessutom att kunskap i olika kampsporter är ett bra hjälpmedel vid hotfulla situationer. Du behöver trots allt kunna skydda dig om du blir attackerad.

Olika kampsporter, samma syfte

I begreppet kampsport ingår ett brett utbud av idrotter, där du har en motståndare som ska besegras. Vare sig det handlar om brottning, thaiboxning, judo eller fäktning måste du därför skaffa dig det du behöver för att vinna över din motståndare. Du måste vara målmedveten, uthållig och taktisk om du ska ha marginalerna på din sida. Och det är egenskaper som dessutom avgör hur väl du lyckas i resten av livet.